İş Güvenliği Uzmanlığının Zorlukları

İş Güvenliği Uzmanlığının Zorlukları

İş güvenliği uzmanlığının en büyük zorluğu sorumluluk olarak bilinmektedir. İş güvenliği uzmanı bir iş yeri ile anlaşma yaptığı andan itibaren tüm kaza risklerini görüp engel olmalıdır. Gözden kaçacak olan en ufak bir sorumsuzluk büyük sonuçlara yol açabilmektedir. Bununlar birlikte büyük yükümlüklerde ortaya çıkabilmektedir.  Bundan dolayı görevinizin gerektirdiği her şeyi yerine getirmek gibi bir zorunluluğunuz bulunmaktadır. ağır ve büyük yaptırımları ile de karşı karşıya kalabilme gibi sorunları yer almaktadır. sorumlulukları oldukça büyüktür. Bu da tüm çalışanların sağlıklı olarak iş yerlerinde çalışmalarını sağlamak iş güvenliği uzmanlarına kalmaktadır.

Ölüm ya da ağır yaralanmalar sonucunda ilk suçlu bulunabilecek kişi iş güvenliği uzmanlarıdır. Bakıldığında insanların hayatları ile uğraşan kişilere iş güvenliği uzmanı denmektedir. ölüm ya da büyük yaralanmalarda iş güvenliği uzmanından sonra ikinci suçlu işveren olmaktadır. Birde en büyük zorluklar arasında işveren ile uyuşmazlık sorunları olmaktadır. Bu uyuşmazlıklar alınacak olan önlemlerde çıkan masraflar ve vakit kaybı gibi görünen ama işçinin sağlığı için önemli konulardır.

Bunun içinde iş güvenliği uzmanının işvereni ikna etme kabiliyetine bağlı olmaktadır. Birde bunun yanında cezaların oldukça ağır ve büyük olması işvereni iş güvenliği alanında alınacak önemlere önem vermesini sağlamaktadır. bakanlıklar bu konuda oldukça katı ve sıkı denetim yapmaktadır. ama bunların yanında iş güvenliği uzmanlığının en güzel ve en cezbettiren yanı da bir veya daha fazla insanı iş kazasından, ölümden, yaralanmadan ve meslek hastalıklarından korumanın vermiş olduğu mutluluktur.

İş Güvenliği Uzmanı Olmak İçin Olması Gereken Özellikler

Gözlem yeteneği iyi olan kişiler yani hayal gücü ve enerjisi yüksek olan kişiler, çabuk ve pratik çözümler bulabilen kişiler iş güvenliği alanında büyük başarılar elde edebilmektedir. Meslek hastalıkları ve iş kazalarına sürekli olarak çözüm üretmek gerekmektedir. aynı sektörde yer alan iki firmanın dahi riskleri birbirlerinden farklı olabilmektedir. bunlar kişilik özellikleri olarak bilinmektedir. bunun yanında tehlike sınıfına göre alınacak olan belgelerin bilinmesi gerekmektedir. Az tehlikeli sınıftan başlayarak, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıf belgelerinin alınması gerekmektedir. sınıflara göre belgelerin uyumu oldukça önemli olmaktadır.

İşyerlerinin Tehlike Sınıfları ve Belgeler

İş sağlığı ve güvenliği alanında çalışacak olan kişilerin mimar, mühendis ve teknik eleman olmaları gerekmektedir. bu alanlardan mezun olan kişiler öncelik olarak C sınıfı belgesi alması gerekmektedir. bakanlıkça belirlenen süre içerisinde Az tehlike sınıfında yer alan bir iş yerinde belirlenen süre boyunca çalışması gerekmektedir. daha sonra B belgesi eğitimi alarak sınavını başarılı bir şekilde geçmesi gerekmektedir. Aynı Şekilde bakanlıkça belirlenen süre içerisinde uzmanlığını yaparak A belgesi eğitimi alıp sınavını başarılı bir şekilde geçerek tüm tehlike sınıflarında çalışmaya hak kazanmış olurlar. Tehlike sınıflarına göre belgenizin olması gerekir.

 

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar