İş güvenliği, son derece büyük bir önem arz etmektedir. Kamu ya da özel sektör ayrımı yapılmaksızın, çalışanların iş güvenliğinin sağlanması oldukça mühim bir konudur. İş kazaları gerçekleşmeden, gerekli önlemler alınmalı ve kaza oluşabilme ihtimali en aza düşürülmelidir. Bu aşamada, devlet birçok çalışma yapmıştır ve çalışmalar halen devam etmektedir. İş sağlığı ve güvenliğinin en iyi derecede sağlanabilmesi, kazaların ve kaza sonucunda yaralanma ve ölümlerin en aza indirilmesi için çalışmalar sürmektedir. Bu alanda, en etkili uygulamalardan biri işyerlerinde iş güvenliği uzmanlarının ve iş sağlığı hekimlerinin bulunmasıdır. İşyerinde oluşabilecek kaza risklerini belirleyip önlem almak ve iş güvenliğini sağlamak amacıyla, iş güvenliği uzmanları faaliyet göstermektedir. İş güvenliği uzmanlığı sınavları ise ÖSYM tarafından yapılmaktadır.
Sınav Başvuruları Ne Zaman Yapılır?
İş güvenliği uzmanlığı sınavı başvuruları Ekim-Kasım aylarında yapılmaktadır. Genelde, ekim ayının son günlerinde başlayan başvurular, kasım ayının ilk haftasında bitmektedir. Başvuru, ÖSYM’nin internet sitesinden online olarak yapılabilmektedir. Başvuru gerçekleştirildikten sonra, sınav için ödeme gerekmektedir. Bu ödeme de, yine internet üzerinden online olarak yapılabileceği gibi ATM’lerden de yapılabilmektedir. Sınav ücreti 2015 yılında, 130 TL olarak belirlenmiştir ancak ücretin ne kadar olduğunu sistem üzerinden de öğrenebilirsiniz.
Sınav Ne Zaman Yapılacak?
İş güvenliği uzmanlığı sınavı tarihleri nisan ve aralık aylarında belirlenmiştir. 1.dönem sınavları nisan ayında, ikinci dönem sınavları ise aralık ayında yapılmaktadır. Sınavın saat 09:30’da başlayıp, 90 dakika süreceği belirtilmektedir. Sınav, dört ayrı sertifika alanında yapılacak olup, bunlar İş Yeri Hekimliği, C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı ve A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı şeklindedir. Sınava giriş için, son 2 yıl içerisinde çekilmiş bir fotoğrafı olan kimlik belgesi ya da geçerli olan bir pasaport gereklidir. Sınav için gerekli olan kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, peçete ve şeker ÖSYM tarafından temin edilmektedir.
İşyeri Güvenliği Uzmanlığı
İşyeri güvenliğinin sağlanması için yapılan uygulamalardan birisi, her işyerinde, çalışan sayısı ve işyeri tipi ayrımı gözetmeksizin işyeri güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin bulundurulmasıdır. Bu, işyerinde güvenliğin sağlanması bakımından fazlaca önemlidir. Böylelikle, uzman işyerindeki riskli durumları tespit edecek ve önlemlerin alınmasını sağlayacaktır. İşyerinde kaza oluşması durumunda ise, uzmanın veya hekimin ihmali araştırılıp, yetkisi askıya alınacaktır.
İşyeri Hekimliği
İşyeri hekimi, kanun gereğince işyerleri için şarttır. İşyerinde sağlık açısından olumsuz durumların giderilmesi ve en iyi şartlarda çalışma ortamının yaratılması için hizmet veren hekim, her hangi bir kaza durumunda da müdahale etmektedir. Erken müdahale büyük önem taşıdığından dolayı, her işyerinde işyeri hekiminin bulunması gerektiği belirtilmektedir. İşyeri hekimi olmak için de, ÖSYM’nin yaptığı İSG sınavına girmek gerekmektedir. Kanun doğrultusunda, işyeri hekimi ve işyeri güvenliği uzmanı, çalışan sayısına ve işyeri tipine bakılmaksızın her işletme için gereklidir. Bu sorumluluğu yerine getirmeyen işletmeler, cezalandırılacaktır.
Yorum Yap