İş Güvenliği Uzmanı Talep Edilen Mesleklerde

İş Güvenliği Uzmanı Talep Edilen Mesleklerde

İş güvenliği uzmanı, iş sağlığı ve güvenliği hakkında eğitim almış olan ve bu eğitimle alakalı sınavları tamamlamış, iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak amacı ile görev alan mühendis, teknik elemen ya da mimar elemanlarına denmektedir. Yapılan düzenlemeye göre, en az 50 kişinin 6 aydan daha uzun süre devam çalıştığı işlerde ve sanayi sayılan iş yerlerinde iş güvenliği uzmanının bulunması zorunlu hale getirilmiştir. iş güvenliği uzmanlarının 3 sınıfı bulunmaktadır. Bu sınıflar tehlikeli, az tehlikeli ve çok tehlikeli olarak ayrılmaktadır. İş güvenliği uzmanları tehlike sınıfına göre işyerlerinde belirli dakikalar içerisinde bulunmak zorundadır. Çok tehlikeli işyerlerinde 20 dakika, tehlikeli iş yerlerinde 15 dakika ve az tehlikeli sınıfta 10 dakika görev alınmaktadır. Bütün işletmelerde acil durum planı, risk analizi ve iş sağlığı eğitimi vermeleri gerekmektedir. Meslek hastalıklarına ve iş kazalarına karşı önlem almak zorundadırlar.

Alınan Eğitimler

İş güvenliği uzmanı belgesi alınabilmesi için mühendislik, kimya, fizik, mimarlık bölümlerinden mezun olmaları gerekmektedir. Bunun dışında teknik öğretmenler ve üniversitelerin 2 yıllık iş sağlığı ve güvenliği bölümlerinden mezun olan kişiler iş sağlığı uzmanı olabilmektedir. Bu bölümlerden mezun olan kişiler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetki almış olan eğitim kurumlarından eğitim alarak, iş Sağlığı Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan sınava girip başarı elde etmeleri gerekmektedir. bu başarıdan sonra Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan iş güvenliği uzmanı belgesini alabilmektedirler.

İş Güvenliği Uzmanlarının İş Olanakları

Her uzman her alanda görev alamamaktadır. İş yerlerinin tehlike sınıfları alınan belge sınıfları ile uyumlu olmalıdır.  İşyerlerinin tehlike durumu önemlidir. Bunlara bağlı olarak az tehlikeli sınıfta çalışacak kişide c sınıfı belgenin olması gerekmektedir. Tehlikeli sınıfta çalışacak kişinin B sınıfı belgesinin bulunması şarttır. A sınıfı belgesi olan kişi ise çok tehlikeli sınıfta ve diğer sınıflar içerisinde çalışabilmektedir. B sınıfı belgesi olan kişi tehlikeli ve az tehlikeli alanlarda çalışabilmektedir.

İş güvenliği uzmanları bireysel olarak hizmet verebileceği gibi kamu ya da bakanlıkça görevlendirilen OSGB birimlerinde çalışabilmektedirler. Genel olarak tüm işletmelerde iş güvenliği uzmanı çalışmalıdır. Bundan dolayı iş güvenliği uzmanı oldukça aranan bir meslek olarak görülmektedir. İş yerleri risk analizi, personel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ve acil eylem planını yapmakla yükümlüdürler. Yükümlülüklerin gelmesi ile birlikte iş güvenliği açığı bulunmaktadır. Bunun için bakanlık ekstra sınav takvimi düzenlemektedir. Bu şekilde daha kısa süre içerisinde daha çok iş güvenliği uzmanı sağlamaya çalışmaktadır.

Birçok kişi kimya, mühendislik, biyoloji, fizik, mimarlık bölümlerinden mezun olduktan sonra bu alternatif işi tercih etmektedirler. Birçok insan kendi alanında iş bulamayacağını düşünerek ya da mezun oldukları mesleği yapmak istemediklerinde iş güvenliği uzmanı olmak için eğitim almaktadırlar.

 

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar