Yazımıza iş güvenliği uzmanı nasıl olunur bilgisinden önce iş güvenliği ve işçi sağlığı nedir biraz bahsetmek isteriz.
İş Güvenliği Ve İşçi Sağlığı Hakkında Birkaç Küçük Not
İngiltere’deki sanayi devriminden bu yana insanlık birçok acı tablo ile karşılaşmıştır. Endüstrileşen toplumların ortak ve acı tablosu olarak işyeri ölümleri üzerine yapılan çalışmalar ne yazık ki son yıllarda kendine ivme katmayı başarmıştır.
İş güvenliği ve işçi sağlığı hakkında halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilip farkındalık yaratılması günümüzün en güncel sorunsalının bir nebze ortadan kaldırılmasına ya da kötü gidişatın tamamen olmasa da kısmen önünün kesilmesine katkıda bulunacağına eminiz.
İş güvenliği ve işçi sağlığı ilkelerine uygun olarak faaliyet sürdüren iş yerleri ya da fabrikalarda iş kazalarının oransal olarak düştüğünü gözlemlemekte olup, son yapılan araştırmalara göre iş güvenliği uzmanı çalıştıran kurumların sayısının arttığını gözlemlemekteyiz.
Günümüzün meslekleri arasında gösterilen iş güvenliği uzmanlığı bu iddiasında çok da haksız sayılmaz çünkü günümüzde her kurum, iş yeri ya da fabrika çalıştırdığı işçi oranında iş güvenliği uzmanı çalıştırması için yasal bir zorunluluk ile karşı karşıya gelmektedir. Kısa vadede bu durum iş yeri sahibinin aleyhine gibi görünse de aslında böyle değildir. Uzun vadede yaşanabilecek tüm iş kazaları, kayıp ya da ölümlerin önlenmesinde kesin ve etkili bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda bakıldığında iş güvenliği uzmanlarını da sürekli tetikte tutan yasalar geliştirilmiştir.
Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olunur?
Bu sorudan önce kimleri iş güvenliği uzmanı olabileceğine bir göz atalım isterseniz.
Mühendislik ve mimarlık fakültelerinden mezun olmuş olan kişiler ayrıca teknik eleman diye nitelendirdiğimiz, teknik öğretmenler, fizikçiler, kimyagerler, biyolog unvanına sahip olan kişiler ve bunun yanında üniversitelerde iş sağlığı ve güvenliği programlarından mezun olmuş olan kişiler iş güvenliği uzmanı olabilme yolunda ilk adımlarını tamamlamış olurlar.
İş güvenliği uzmanlık eğitimlerini tamamlaya kişilerin sınavları nasıl yapılacak?
Saydığımız eğitim programlarını başarı ile tamamladıktan sonra bakanlığın açacağı iş güvenliği uzmanlık sınavı için bekleme süreci başlar. Aday girdiği ilk sınavda başarılı olamamışsa onu takip eden ikinci sınava girmek için de hakkı vardır. Şayet ikinci sınavda da başarı elde edemezse tekrar eğitim programına katılmak zorunda kalacaktır. Sınavda alabileceğiniz en yüksek not 100 dür ve bu not üzerinden 70 aldığınız takdirde başarılı sayılırsınız. Sınavda oluşacak itirazlar sınavı hazırlayan kurum tarafından sonuçlandırılmaktadır. Ayrıca sınavda 100 soru bulunmakla birlikte yanlış cevaplar doğru cevapları götürmemektedir.
Toparlayacak olursak; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü’nce yetki almış eğitim kurumları tarafından düzenleniyor olan programlara katıp başarılı olduğunuz takdirde, Genel Müdürlük tarafından düzenlenecek olan sınavda başarı elde eden adaylara iş güvenliği uzmanı belgesi verilecektir.
Yorum Yap