İş Sağlığı ve Güvenliğini Tehlikeye Atan Davranışlar

*/ ?>
İş Sağlığı ve Güvenliğini Tehlikeye Atan Davranışlar

Çalışma hayatı içerisinde çalışan kişiler bazı zamanlarda iş yerlerinde çeşitli kazalar geçirebilmektedir. İşyerlerinde mesai saatleri içerisinde sigortalı çalışanların geçirdiği kazalar iş kazası olarak kabul edilmektedir. Bazen yaralanmalı bazen ölümlü sonuçlanabilen iş kazaları çalışma hayatı içerisinde istenmeyen durumlar arasında yer almaktadır. Can veya mal kayıplı sonuçlanan, yaralanmalı biten iş kazaları kişileri mağdur etmektedir.

Yapılan araştırmalar çalışma hayatı içerisinde meydana gelen iş kazalarının çoğunlukla kişilerin bilinçsiz davranışlarından dolayı meydana geldiğini ortaya çıkarmaktadır. Kimi zaman işyerinde kazaya sebebiyet verebilecek çalışma koşullarının olması kaza nedeni olurken dikkatsizlik, önlem almamak, tehlikeli davranışlar sergilemek en sık rastlanılan iş kazası nedenleri arasında yer almaktadır. İş kazalarının çok az bir kısmında kazanın gerçekleşme sebebi bulunamamaktadır.

İş Kazasına Yol Açan Güvensiz Hareketler

İş sağlığı ve güvenliği konusunda herkesin üzerine düşen görevler bulunmaktadır. İşçiler için iş sağlığı ve güvenliği görevleri alınan önlemlere uygun davranış sergilemektir. İş güvenliği konusunda esnek davranılan her davranış güvensiz davranış olarak nitelendirilmektedir. Bu nedenle işçilerin önlemlere uygun davranması iş kazalarını büyük ölçüde engellemektedir.

İşçiler, çalışmaları esnasında sorumsuz davranmamalı, görev verilmeden, önlem almadan riskli bir şekilde çalışmaya başlamamalıdır. Alet kullanımında gereken hız ve kullanım şekline dikkat etmeli, aletleri dikkatsiz, özensiz veya çok hızlı kullanmamaya özen göstermelidir. Çalışmaya başlamadan önce mutlaka işçiler, kendilerine verilen kişisel koruyucu kıyafetlerini giymelidir. İşyerinde işe uygun ve güvenlik önlemli kıyafetler dışında giysi giymemeye özen gösterilmelidir.

Yükleme esnasında istif, aşırı yükleme, karıştırma gibi güvensiz yükleme şekillerinden kaçınılması gerekmektedir. Hareketli ve güvenliksiz alanlarda güvenlik önlemleri alınmadan çalışmamalıdır. İş esnasında çalışma arkadaşlarına fevri, kızgın, gergin davranışlar sergilememeli, dikkatli olmaya özen göstermelidir.

İş Kazalarına Yol Açan Güvensiz Şartlar

Kişilerin davranış biçimleri kadar işyerinin sağladığı şartlar da bazen kazalara davetiye çıkarabilmektedir. İşyeri sahiplerinin mutlaka işyeri için gerekli güvenlik şartlarını oluşturması gerekmektedir. Çalışma esnasında kullanılan alet ve makinelerin düzenli olarak bakımları yaptırılmalıdır. Hasarlı makine ve aletler kullanılmamalıdır. İşyeri aydınlatması, çalışanları yormayacak şekilde yeterli düzeyde yapılmalıdır. Aşırı ve kısık aydınlatmadan kaçınılmalıdır.

Çalışan kişilere çalışma esnasında kullanacakları güvenlik giysileri temin edilmelidir. Kişisel koruyucu olan bu kıyafetler, kişilerin bedenine uygun olarak ve kişi sayısına göre bulundurulmalı, çalışanların çalışma esnasında kullandığından emin olunmalıdır. Çalışmalarında güvenlik giysilerini giymeyen çalışanlar tespit edilmelidir. Nedeni öğrenilerek kişinin güvenlik önlemlerini alarak çalışmasını sağlayacak yaptırımlar uygulanmalıdır.

İşyeri hijyenine ve bakımına özen gösterilmelidir. Kapalı mekanlar yeterli düzeyde havalandırılmalıdır. İşçilerin sağlığını etkileyecek meslek hastalıklarına yakalanılmaması için hijyene ve çalışanların düzenli olarak dinlendirilmesine dikkat edilmelidir. İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı gibi kişiler tarafından çalışanlar iş sağlığı güvenliği konusunda bilinçlendirilmelidir. Kullanılan cihazlar için gerekli emniyet ve güvenlik önlemlerinin bulunduğundan emin olunmalıdır.

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar