İş Güvenliğinde Yeni Tasarıda Neler Var?

*/ ?>
İş Güvenliğinde Yeni Tasarıda Neler Var?

İş güvenliği son zamanlarda iş kazalarının artması ve kötü sonuçlar doğurması nedeniyle önemli bir boyut kazanmıştır. Bunun için tasarılar ve yasalar sürekli düzenleniyor ve eklemeler yapılıyor. Fakat bizler bu tasarılar ve düzenlemeler hakkında yeterli bilgiye ve donanıma sahip olamıyoruz. Biz sizlere bugün yazımızda bu konuyu detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağız. Sayılarca yenilik içeren bu yeni tasarıda neler var? Bu tasarı sizi ve iş yerinizi nasıl etkileyecek? Bu soruların cevabının çoğunu alacaksınız.

Yeni Tasarıda Neler Var?

Bu başlıkta sizlere iş güvenliği tasarısının içeriğinden bahsedeceğiz. Yapılan düzenlemenin amacı iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği sağlanması veya var olan şartların düzenlemesidir. Ayrıca bu tasarıda iş yeri sahiplerinin çalışanlarının çalışmalarını sağlayabilmesi için yetki ve sorumlulukları da düzenlenmiştir.

Bu kanun ile kamu ve özel sektör fark etmeden bütün işlere ve iş yerlerine çırak veya stajyerler de dahil olmak üzere bütün çalışanların faaliyetlerine bakılmadan uygulama yapılmaktadır. Ayrıca çalışanların çalışma ortamı ve çalışma şartları göz önünde bulundurularak iş yerlerinde aynı zamanda çalışma sağlığını da iyileştirmek adına sorumluluklar kamu ve özel sektörde iş yerlerine büyük sorumluluklar düşmektedir.

Yeterli elemanlara sahip olmayan kuruluşlara nitelikli eleman destenin sağlanması adına da çalışmalar sağlayan bu tasarı ile artık iş yerinizde bulunan sağlık personelleri veya uzman elemanlarla acil durumlarda sizlerin yanında olacaktır. Bu uzmanlar sizlerin işlerini ve iş sağlığını sizlerin yerine gayet uygun bir biçimde yapacaklardır.

İş yerinizin ve işinizin tehlike sınıfına göre iş yerinizde güvenlik ağlayacak olan bu tasarı bütün risklerin hesaplanmasını ön görüp bu risklere göre bir çalışanların iş yerinizde mevcut olması için düzenlenmiştir. Çalışma saatleriniz veya iş yerinizin şartları sizin sağlığınızı önemli bir biçimde etkileyebilir. Mesela saatlerce gaza maruz kaldığınızı düşünün veya kimyasallarla üretim sağladığınız bir kurumu düşünün. Uzmanlar bu çalışmanın sizleri ne kadar etkileyeceğini görmeli ve çalışma düzenlerinizi ona göre raporlamalıdır. Aynı zamanda iş vereninizin sizin sağlığınızı riske sokabilecek durumlardan kaçınması zorunlu hale gelmiştir. Böyle bir durumun olduğunu düşündüğünüzde iş yerinizi dava edebilir ve hakkınızı rahatlıkla arayabilirsiniz.

İş Güvenliği ve İş Sağlığının Önemi

Ülkemizin maddi durumuna ve iş imkanlarına bakıldığında çalışanlar sadece işlerine konsantre olmak durumunda kalmaktadır. Hal böyle olunca iş yerleri kısa vadede olmasa da uzun vadede çoğumuzun sağlığını olumsuz etkilemektedir. Sizlere bu noktada büyük sorumluluklar düşüyor. İş sağlığı hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunuzda kendi başınıza bile iş sağlığınızı ve güvenliğinizi sağlayabilirsiniz. Yazımızda sizlerin hakkı olan iş sağlığı ve iş güvenliği tasarısından bahsedip sizi sağlığını düşünen bir çalışan haline getirmeyi hedef aldık. Sağlığınız asla ikinci planda olmamalı çalıştığınız ücretlerden daha önde olmalıdır. Sağlıklı iş yerlerinde sağlıklı bir şekilde çalışmanız dileğiyle.

 

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar