Baretsiz Çalışma Tehlikesine Karşı Uyarı

*/ ?>
Baretsiz Çalışma Tehlikesine Karşı Uyarı

İş sağlığı ve iş güvenliğinin düzgün bir şekilde sağlanabilmesi için işçinin iş sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uyması ve gerekli tedbirleri alması büyük ölçüde önem taşımaktadır. İş güvenliği konusunda işverenin sorumlulukları olduğu kadar işçinin de sorumlulukları ve uyması gereken bir takım kurallar bulunmaktadır.

İşçinin kişisel koruyucu donanımı kullanmaması ve işin tehlike sınıfına göre baret kullanmayan işçiler 3 yazılı uyarıdan sonra tazminat ödenmeden işveren tarafından işten çıkartılabilmektedir. Uyarılara uymadığından dolayı işten çıkartılan işçiler aynı zamanda işsizlik maaşı almaya da hak kazanamayacaktır ve hiçbir hak talep edemeyecektir. Özellikle inşaat sektöründe baret kullanımı iş güvenliği açısından büyük ölçüde önem taşımaktadır. Ceza işlemlerinin yaptırıma girmesi ile iş güvenliğinin daha çok önemsenmesi ve işçinin iş güvenliği kurallarına uyum sağlaması konusuna daha çok dikkat çekmek hedeflenmektedir. Böylece olası iş kazalarına karşı gerekli tedbirler alınarak iş kazaları en az seviyeye düşürülerek hem işveren hem de işçinin sağlıklı bir çalışma ortamı yaratması sağlanacaktır.  Kişisel güvenlik ve iş elbiselerinin en önemli parçası olan baret kullanımı çalışanlar için hayati önem taşımaktadır ve yasalar ile de kullanımı zorunlu hale getirilmiştir.

İşyerlerinde sık sık iş sağlığı ve iş güvenliği için denetimler yapılmalıdır. Yeni yasalara göre iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı denetimler sonrası eksikleri ve alınması gereken tedbirleri işverene bildirdiği halde gerekli önlemler alınmazsa çalışma bakanlığına denetim yapanlar tarafından bildiri yapılacaktır.

Baretlerde Kullanılan Renklerin Anlamları

Baretler; darbeye, neme, ısıya, suya ve elektriğe karşı dayanıklı yalıtkan malzemelerden imal edilen koruma şapkalarıdır.  Baretlerin baş ile temasını sağlamakta olan baş üstü ve çevre bantları bulunmaktadır.  Baretlerin iç kısmı darbeleri yumuşatan malzemeler ile kaplanmaktadır. Baretlerin üst kısmı ise başa tam olarak oturmaz, içindeki kayış yardımı ile başa oturtulur. Kayışlar ile baretin üst kısmı arasında boşluk vardır ve baretin iç kaplaması darbe emici materyallerden oluşmaktadır. Ayrıca baretlerin farklı renkleri bulunmaktadır ve her rengin temsil etmiş olduğu bir anlamı vardır. Bunlar;

  • Sarı baret; işçilerin kullanmakta olduğu baretlerdir.
  • Beyaz baret; yöneticiler ve ziyaretçiler tarafından kullanılmaktadır.
  • Mavi baret; bakım grubunun kullanmakta olduğu baretlerdir.
  • Kavun içi baret; teknisyen ve ustabaşının kullanmış olduğu baretlerdir.
  • Yeşil baret; sağlık personelleri tarafından kullanılmakta olan baretlerdir.
  • Kırmızı baret; iş güvenliği ve kalite kontrol ekipleri tarafından kullanılmakta olan baretlerdir.

 

İş Güvenliği Açısından Baret Kullanımının Önemi

Baret; çalışma esnasında cisimlerin düşmesine ve darbelere karşı başın korunmasını sağlar ve özellikle tehlikeli sınıfa girmekte olan iş sınıflarında büyük bir önem taşımaktadır. Şapka şeklinde kullanılmakta olan baretler özellikle inşaat sektörlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Elektrik çarpmalarında ve başın çalışma esnasında sert cisimlere karşı çarpmasına karşı korunmasında baret en etkili yöntemdir.

1 Yorum

  • Kani on 13 Ekim 2018 12:48 Cevapla

    İs güvenlık uzmanının sahada baretsiz gezmesi doğru mudur

Yorum Yap

Email adresiniz paylaşılmacakyır. * Zorunlu alanlar